IMPIAN

IMPIAN

Assalamualaikum

I LOVE ISLAM

Sunday, February 13, 2011

MaulidurRasul???

بسم الله الرحمن الرحيم
Alhamdulillah masih dipanjangkan usia,
dipinjamkan nyawa diberi kesempatan
untuk terus mengejar redha Allah
untuk memohon keampunan Allah
untuk menegakkan Islam tercinta.
Selawat dan salam buat Rasul junjungan,
keluarga dan para sahabat baginda.
semoga sahabat-sahabat semua dalam keadaan sihat walafiat belaka.
teringat soalan seorang kakak seIslam, apa khabar imanmu hari ini?
semoga lebih baik dari semalam hendakNya...
salam maulidurrasul buat semua


Maulidur Rasul yang jatuh pada pada hari Khamis 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571 merupakan hari keputeraan Nabi Muhammad s.a.w (Sallallahu Alaihi Wasallam). Baginda adalah nabi terakhir yang diutus oleh Allah Subhanahu Wataala. Tapak kelahiran baginda pula kini mempunyai satu bangunan kecil yang dikenali sebagai Maulid Nabi. terdapat juga pendapat yang mengatakan Rasulullah dilahirkan pada 9 rabiulawal bukan 12 rabiulawal.

Ana sangat tertarik dengan satu tulisan,jom baca bersama...

Sambutan Maulidur Rasul tiada erti tanpa hayati perjuangan
Tuesday, May 13

KUALA LUMPUR, 13 Mei (Hrkh) - Pemangku Presiden PAS, Dato' Seri Haji Abdul Hadi Awang, mengajak umat Islam menghayati kehidupan Rasulullah SAW dan mencontohi baginda sebagai insan terbaik, bukannya setakat menyambut hari kelahiran baginda.

Menurutnya, Rasulullah SAW adalah role model yang perlu dicontohi kerana perbuatan menjadikan insan lain yang tidak mencontohi baginda sebagai contoh menyebabkan kita kehilangan prasyarat untuk menjadi Khalifah Allah SWT.

Berikut adalah perutusan penuh Abd Hadi bersempena Maulidur Rasul yang jatuh esok, 14 April, bersamaan 12 Rabiul Awal 1424 H.

Sekali lagi kita menyambut Hari Keputeraan Nabi Muhammad SAW, Junjungan besar dan agung. Nabi terakhir yang telah menukarkan dunia ini dari zaman kegelapan kepada cahaya yang memberi rahmat keseluruh alam.

Kita sebagai ummah yang terbaik tidak sepatutnya hanya menyambut hari kelahiran baginda setakat itu sahaja tanpa menghayati kehidupan Rasulullah yang menjadi insan contoh yang terbaik.

Rasulullah SAW adalah role model yang perlu dicontohi dan jika menjadikan insan lain bukan mencontohi akhlak Rasulullah sebagai role model maka ia tidak memenuhi pra syarat untuk mencakupi peranan manusia sebagai khalifah Allah di muka bumi.

Ummah yang mutakhir ini menerima penghinaan seperti yang berlaku di Afghanistan dan baru-baru ini penaklukan kuasa unipolar dan hegemoni Amerika Syarikat (AS) dan sekutunya di Iraq menunjukkan bahawa tanpa berpegang teguh kepada Tali Allah (Agama) dan ajaran serta panduan Rasulullah bumi umat Islam tidak akan selamat..

Mereka berpegang kepada tali yang lain dari tali Allah dan menjadikan ideologi asing ciptaan manusia sebagai pegangan perjuangan menyebabkan ummat Islam begitu mudah dikalahkan

Rasulullah SAW tidak dijadikan sebagai pimpinan contoh yang perlu diikuti tetapi mengambil contoh role model yang lain dari Rasulullah menyebabkan umat Islam menerima musibah penghinaan yang tidak ada bandingannya dalam sejarah.

Rasulullah membawa kemajuan, perpaduan dan pembangunan peradaban yang tinggi.

Peninggalan usaha baginda menjadikan Islam mentadbir 2/3 daripada muka bumi. Seandainya umat Islam terus menunjukkan kesungguhan yang sama tidak mustahil Islam akan diterima secara sukarela oleh segenap lapisan masyarakat di serata dunia.

Kalau ummah berpegang kepada ajaran Rasulullah tidak mungkin mereka akan berpecah dan tidak mungkin juga ada negara umat Islam yang boleh menjadi alat kuasa AS dan konco-konconya dengan menjadikan bumi mereka pengkalan untuk AS dan sekutunya melancarkan penaklukan.

Bersempena dengan hari kelahiran Nabi Muhammad s.a.w ini, marilah kita kembali ke pangkal jalan beristiqamah dengan tuntutan Islam dan tidak memilih jalan-jalan yang lain dari agama suci ini.

Saya menyeru kepada seluruh ummah kembali menjadikan Rasulullah sebagai sumber rujukan dalam perjuangan. Kepada ahli-ahli dan penyokong harakah Islamiyah saya mengajak supaya memantapkan iltizam meneruskan perjuangan di zaman penuh cabaran ini bagi merealisasikan matlamat perjuangan kita bersama.

Kita sewajarnya mencontohi perjuangan junjungan besar dan ummah menjadikan kita sebagai contoh warisan kepada kesinambungan perjuangan.

copy and paste : ^_^
http://www.angelfire.com/ex/mindarakyat/info/030513_info_1.html

semoga ilmu dan iman kita sentiasa bertambah...amin

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...