IMPIAN

IMPIAN

Assalamualaikum

I LOVE ISLAM

Thursday, January 6, 2011

TAHUN BARU IMAN BARU

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Selawat dan salam buat Rasul jujungan,para sahabat dan keluarga baginda..
Ada apa pada tahun baru? kenapa perlu iman yang baru?
Iman baru yang dimaksudkan bukanlah menukar kepercayaan yang sedia ada dengan kepercayaan baru. Iman baru yang dimaksudkan ialah memperbaharui tahap iman diri kita yang kita sedia maklum tahap iman itu pandai turun dan naik. Berusaha supaya tahap iman diri sendiri sentiasa naik atau kekal di tahap yang baik dan tidak turun atau lebih teruk lagi hilang tahap iman (nauzubillah).

seperti yang diingatkan ustaz dalam ceramah tadi
TAJUK : TAHUN BARU, TREND BARU ATAU IMAN BARU
TEMPAT : MINI HALL KIPSAS
TIME/DATE : 9 PM/5JANUARY2011

Iman bukan sekadar kata-kata di lidah sahaja. tapi
qaul bil lisan,wal amalu bil alqan,wa yan qusu bil ihsan.
Iman itu percaya yang disertai amal. Iman ada rukun dan ada juga perkara yang membatalkan.

Yakin bahawa Allah sentiasa memerhatikan dan menjaga kita.
"sesungguhnya ke atas kamu ada yang menjaga"

seorang yang beriman bila disebut nama Allah maka gementarlah hatinya. seseorang yang beriman tidak takut kepada sesiapa pun melainkan kepada Allah,yakin tidak akan berlaku sesuatu pun melainkan dengan izin Allah.

jika Saidina Umar khalifah agung dalam sirah Islam masih menangis takut mati dalam keadaan tidak beriman,siapakah kita yang mempunyai tahap iman lebih nipis dari kulit bawang... tidakkah kita patut lebih takut lagi daripada sahabat-sahabat Rasulullah kerana mereka telah dijamin syurga sedangkan kita masih tidak tahu apakah nasib kita kelak...

Oleh itu mari perbaharui iman kita dengan melakukan perkara yang meningkatkan tahap iman kita. Apakah perkara yang meningkatkan iman?
Dampingi ulama kerana ulama adalah rantai Islam.

"jadikanlah diri mu orang alim(berilmu) atau orang yang menuntut ilmu atau orang yang selalu mandengar pengajaran atau orang yang mencintai ( tiga golongan tersebut) dan janganlah engkau menjadi dari golonganyang ke lima,yang dengannya engkau akan binasa."
_Hadith Riwayat Al Bazzar_

orang yang kuat ialah orang yang sentiasa mengingati Allah. jangan sia-siakan umur terus berlalu tanpa iman,amal dan ihsan.

wallahualam

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...