IMPIAN

IMPIAN

Assalamualaikum

I LOVE ISLAM

Friday, November 12, 2010

CINTA WALI

CINTA WALIJIKA AKU TIDAK TERPIKAT KEPADA MU DAN HATI KU TIDAK MENCINTAI MU.

MAKA KEPADA SIAPAKAH SELAIN MU YANG PATUT AKU PIKAT DAN MENCINTAINYA?

( Madah Wali ALLAH Rabiah al Aadawiyah)


Dikisahkan seorang wali wanita bernama Rabiah al-Adawiyah, sedang berjalan di tengah jalan. Tiba-tiba dia terlihat seorang lelaki yang amat senang lisannya menyebut-nyebut mengenai syurga dan kenikmatannya serta apa yang dijanjikan Allah SWT kepada penghuni-penghuni syurga.

Rabiah al Adawiyah melihat dan mendengar sahaja apa yang dikatakan oleh lelaki itu. Mungkin dia menyangka Rabiah al Adawiyah terharu mendengarnya.

"wahai manusia!" Lelaki itu dikejutkan oleh Rabiah al Adawiyah dengan spontan.

"sampai bila engkau akan terpengaruh dengan hal-hal yang bila-bila masa boleh berubah,dan engkau lalai kepada Tuhan yang Maha Kuasa dan Maha Besar?

Buatlah sesuatu selagi engkau masih berada di dalam dunia ini sebelum engkau berkata lebih banyak mengenai syurga yang dijanjikankan kemudian hari itu."

(Maksudnya,apa yang sedang engkau lakukan di dunia ini lebih penting bagi dirimu daripada engkau melaung-laungkan mengenai syuga dan kenikmatan yang dijanjikan Tuhan kelak.Apakah engkau yakin engkau akan mendudukuinya kelak?)

mendengar saggahan Rabiah al-Adawiyah itu, lelaki itu menjadi marah .Dia lalu membentak ,"pergilah engkau dari sini,wahai wanita gila.!

"aku bukan orang gila kerana orang gila orang yang tidak mempunyai akal untuk memahami apa yang aku katakan itu,"

jawab Rabiah al-Adawiyah.

Rabiah al-Adwiyah lalu meninggalkan tempat orang itu sambil berkata ,"Oh sungguh kasihan kepada orang tergila-gilakan syurga itu! Ia sekadar omongan kosong semata-mata .Seandainya dia tidak menjadikan tuhan sebagai tempat bermesra dan berlindung .Mengapa dia tidak melihat kepada Nabi adam AS ketika berda didalam syurga bersenang-senang ,tetapi apabila baginda ditipu iblis supaya memakan memakan dari pohon terlarang ,baginda turut termakan .Apakah kesudahannya?

Baginda terhalau dari Syurga dan menduduki dunia ini yang menjadi tempat tahanan baginya.

Mengapa dia tidak melihat Nabi Ibrahim AS .Apabila baginda memelihara rahsia Tuhannya ,Baginda lalu didekatkan Allah SWT kepada zat-Nya dan dipilih-Nya menjadi 'al-Khalil' kepada Allah SWT.Apabila Nabi Ibrahim AS dilemparkan ke dalam api oleh Namrud, Allah SWT memerintahkan api itu menjadi dingin dan lega bagi Nabi Ibrahim AS ."

Rabiah al-Adawiyah lalu bermadah,

Engkau kelapanganku dan kesenanganku apabila engkau berada disisiku

Apa aku merasa Engkau tiada ,maka dunia ini seolah-olah tempat tahanan bagiku

Jika aku tidak terpikat kepada-Mu dan hatiku tidak mencintai-Mu

Maka kepada siapa selain -Mu yang patut aku pikat dan mencintainya?.....

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...