IMPIAN

IMPIAN

Assalamualaikum

I LOVE ISLAM

Friday, March 5, 2010

"GOLONGAN YANG MENDAPAT SYAFAATUL QUBRA"

Assalamualaikum sahabat2 yang dikasihi... hari ni ana buka myspace n sangat tertarik dengan bulletin sorg saudara seIslam...... so ana kongsikan kt sini k...

Syafaat terbahagi kepada dua --Qubra (besar) & Sugra (kecil).
Syafaat yang besar adalah dari Nabi s.a.w manakala yang kecil adalah dari Malaikat/Al-Quran..2 jenis manusia setelah dimasukkan ke alam kubur --
(1) yang boleh menjawab soalan malaikat dan
(2) yang tidak boleh menjawab.Yang tidak boleh jawab akan disiksa, manakala yang boleh menjawab dengan baik dan sempurna (oleh amalannya), akan dimaklumkan oleh malaikat -- tidurlah sperti tidurnya pengantin (hadis Nabi) --
tidur yang tidak diganggu langsung. Al-Quran (dengan syafaatnya - bagi mereka yang kerap membaca Al-Quran) akan temani/hiburkan orang ini sehingga dibangkitkan di hari akhirat.

Syafaat Qubra ialah syafaat Nabi s.a.w kepada umatnya di akhirat (Padang Mahsyar)..

Banyak ayat/surah Al-Quran yang menjelaskan berkenaan hari akhirat dan Mahsyar.
Ada yang dibangkit semula dalam keadaan buta walaupun di dunia dulu celik (kerana tidak mengambil ayat/penjelasan Al-Quran), ada yang senget bahunya (lelaki yang tidak berlaku adil kepada isteri-isterinya) dan ada yang badan/mukanya berseri/bercahaya (mereka yang mendapat kebahagian di akhirat).
Luasnya Mahsyar ialah sekira-kira cukup untuk seluruh umat manusia/jin. Lama tempohnya -- hanya Allah yang Maha Mengetahui.

7 golongan yang Allah akan naungkan di Mahsyar (tenang, gembira, tidak haus/lapar ) :
a. Pemerintah/Pemimpin yang adil.
b. Orang yang jiwanya sentiasa dengan masjid
c. Remaja/Anak muda yang rajin beribadat kepada Allah
d. 2 orang lelaki @ 2 orang perempuan yang bertemu/berpisah kerana Allah
e. lelaki/perempuan yang menangis ketika sunyi kerana mengingati Allah (bukan menangis kerana calon kesukaan diundi keluar Akedemi)
f. orang yang bersedekah dan merahsiakannya
g. orang lelaki yang diajak wanita cantik/berkedudukan atau sebaliknya, membuat maksiat -- tetapi dia enggan/berkata "Saya takut Allah".

Akan terbahagi 3 kumpulan manusia untuk pembalasan di Mahsyar..
1. Kumpulan A -- kumpulan yang ramai (firman Allah) -- golongan kafir -- akan dibawa terus ke Neraka tanpa hisab..
2. Kumpulan B -- golongan yang bertaqwa (surah Az-Zumar) -- akan dibawa ke Syurga tanpa hisab. Termasuk dalam golongan ini ialah mereka yang mati tanpa dosa (mati selepas bertaubat, orang kafir yang memeluk Islam lalu meninggal dunia, anak-anak yang meninggal semasa kecil). Nabi mengetuai kumpulan ini ke Syurga..
3. Kumpulan C -- inilah kumpulan yang akan dihisab oleh Allah. Nabi kembali semula ke Mahsyar untuk mengikuti umat-umatnya yang akan dihisab.
Kumpulan ini pula terbahagi 3..
i. kumpulan yang mempunyai dosa yang lebih sedikit dari pahala kebajikan (sekira-kiranya akan dimasukkan ke Neraka cuma seketika) - golongan ini akan Nabi beri syafaat Qubra untuk Allah mengampunkan dosa yang sedikit itu untuk terus ke Syurga..
ii. kumpulan yang banyak dosanya daripada pahala dan akan mendapat pembalasan setimpal dari dosa mereka. 1 hari di akhirat adalah 1,000 tahun dunia. Tiada syafaat dari Nabi s.a.w..
iii. kumpulan yang timbangannya ngam-ngam sahaja. (surah Al-A'raf)

Jadilah umat yang benar-benar kasih dan sayang kepada Nabi s.a.w dengan menghidup sunnah Nabi kerana ada sebahagian kita yang memperlekehkan sunnah Nabi, ada orang Melayu/Islam yang sanggup menuduh Nabi dengan tuduhan jahat/menghina/memburukkan Nabi, bahkan ada yang terus menolak sunnah/hadis Nabi.
Kita juga perlu perbanyakkan bersalawat salam kepada Nabi.Pada dasarnya memberi salam itu sunat tetapi menjawab salam itu wajib (dengan yang lebih baik @ setara).

Bagaimanapun, tidak perlu menjawab salam dalam 4 keadaan/ketika, iaitu:.
1. salam dari orang yang memberi salam dalam solat (akhir solat)
2. salam dari orang kafir. atau cukup sekadar waalaikum (sahaja)
3. salam dari anak-anak muda yang mempermainkan/mengurat/mempersenda anak-anak dara (dengan kata-kata kalau tak jawab berdosa....)
4. salam dari orang yang telah berucap dahulu (baru hendak beri salam).

a. Jin adalah makhluk Allah. Jin Islam lebih alim daripada manusia. Dan mereka (jin Islam) tiada kena mengena untuk terlibat dengan kehidupan manusia.
Maka jangan sesakali percaya kepada perubatan menggunakan jin (yang kononnya jin Islam) apalagi mengatakan ada orang berkahwin dengan jin. (surah Jin -surah ke-72)..

b. Hadis mempunyai kategori termasuk yang simbolik/kias -- "tidak diterima solat orang yang labuh jubah/kainnya" -- merujuk kepada sifat takabbur/sombong/bongkak dalam hatinya..

c. Manusia dibangunkan/dihimpun di Mahsyar dalam keadaan bertelanjang bulat (tidak berpakaian) -- (hadis Nabi ketika ditanya Saidatina Aisyah) -- bahkan manusia sudah tiada keperluan/nafsu untuk itu kerana masing-masing berada dalam keadaan sangat bingung/takut/risau-resah/bercelaru (firman Allah).

1 comment:

  1. alhamdulillah,,,sdkt syk memberi kesedaran kpd sye yg sdg mncri kesdrn utk peretulkn diri sendri,,,trime ksih,,,

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...