IMPIAN

IMPIAN

Assalamualaikum

I LOVE ISLAM

Tuesday, March 2, 2010

CINTAI ALLAH S.W.T. Ikuti Sunnah Rasulullah s.a.w.


Assalamualaikum wbt sahabat2 seaqidah diluar sana..terlalu lama rasanya ana tidak dapat meluangkan waktu untuk mengisi sedikit perkongsia di blog ana ni...ana terdetik untuk menulis kali ini hasil mendengar ceramah daripada Ustaz Suadi. Penceramah yang telah dijemput ke masjid KIPSAS pada 1/03/10 atas sambutan Maulidur Rasul. Walaupun ana agak terlambat ke masjid iaitu selepas pukul 8pm sedangkan ceramah telah bermula selepas sahaja solat Magrib. Tapi ana tetap ingin berkongsi ilmu sebagai panduan kita bersama walaupun jarak masa telah memisahkan hari2 yang berlalu..

" Muhammad SAW" Nama manusia agung yang sering menjadi sebutan sesiapa sahaja. hatta bukan muslim turut mengangkat Rasulullah sebagai 100 orang yang paling berpengaruh di dunia malah yang lebih membanggakan, Rasulullah adalah orang yang berada di ranking pertama bukan kedua,ketiga atau seterusnya.

Bila bercakap soal cinta sering kita dengar dari remaja cinta itu berkaitan tentang cinta sesama manusia sahaja. Adakah ini adalah tanda-tanda umat akhir zaman. Atau pengulangan zaman jahiliah. Mereka lupa cinta yang lebih utama iaitu cinta kepada ALLAH SWT. Jika berbincang soal cinta kepada ALLAH SWT, cukupkah dengan apa yang kita lakukan sekarang untuk mencapai cinta tertinggi ini. Yakinkah kita ALLAH telah membalas cinta kita yang hanya di bibir sahaja tanpa ada bukti kita mencintai ALLAH SWT. Dan tahukah kita salah satu bukti cinta kepada ALLAH SWT adalah dengan bangun di sepertiga malam untuk bersujud kepadaNYA. mensucikan hati dan memohon ampun atas dosa-dosa yang bertimbun.

CINTAI ALLAH S.W.T. Ikuti Sunnah Rasulullah s.a.w.
Dan tahukah kita cara yang seterusnya adalah dengan mentaati Rasulullah saw,mengikuti sunnahnya agar diampunkan dosa-dosa yang kita lakukan tanpa henti walau sehari. Sabda Rasulullah saw yang bermaksud :
"aku tinggalkan kepada kamu dua perkara(suruhan) supaya kamu berpegang(ikuti) kepadanya supaya kamu tidak akan sesat selama-lamanya iaitu alQuran dan asSunnah."

apakah lagi yang hendak dipertikaikan? Rasulullah saw telah menunjukkan jalan yang harus diikuti,perbuatan yang mesti dicontohi, tetapi mengapakah manusia akhir zaman ini lebih memilih untuk mengikuti tunjuk ajar syaitan laknatullah. mendengar dan mengikuti kaum kafir terutamanya budaya barat. mencontohi mereka seolah-olah Rasulullah tidak mengajar kita cara hidup yang sebenar.

Rupanya untuk mencontohi Rasulullah ada cara yang harus di ikuti. ada syarat untuk mudah mengikuti sunnah Rasulullah saw.


Di sini ana selitkan sunnah Rasulullah yang sering kita dengar tapi hanya kadangkala diamalkan :
"orang yang paling baik adalah orang yang paling baik kepada keluarganya"_Rasulullah adalah contoh teladan terbaik sebagai ketua keluarga. Baginda ringan tulang membantu sekalipun tugasan yang sesuai untuk seorang isteri contohnya menjahit pakaian yang koyak.
Selebihnya pandai2lah fikirkan sendiri kerana umat ISLAM diajar dan dididik supaya sentiasa berfikir... wallahualam
No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...